Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders
preview
Even-Aardigheden 2

Je eigen weg; klaar voor de toekomst!

Daltonschool De Evenaar

☎️ 0412-691166

💻 info.dbsdeevenaar@saamscholen.nl

Even-Aardigheden 2

29 september 2022

Inhoud
  • Agenda
  • Digitale schoolomgeving
  • Lerarentekort op De Evenaar
  • Thema-avonden
  • Opendag
  • Kinderboekenweek
  • Lampionnen optocht
  • Centrum Jeugd & Gezin
  • Kinderboekenweek
    • Actie Boekhandel Derijks
  • Bibliotheek
    • Activiteit Kinderboekenweek
  • Oss Schakelt Door
Agenda 📆

ma   3 okt    Start KinderBoekenWeek

wo   5 okt    SAAM Studiedag (alle kinderen vrij)

vr     7 okt    Opendag

12-14  okt    Schoolkamp groep 8

do  13 okt    Even-Aardigheden 3

Digitale schoolomgeving

Soms is het fijn om thuis in de digitale omgeving van school te kunnen. Denk daarbij aan onverhoopt thuisonderwijs of om extra te oefenen.
Vandaag krijgt jullie kind(eren) een informatiebrief mee waarin staat hoe je thuis in de digitale schoolomgeving kunt inloggen. Deze brief is ook in deze Evenaardigheden opgenomen als bijlage. Bewaar deze brief goed zodat je kunt inloggen mocht dit nodig zijn. Mocht je niet meer in het bezit zijn van een QR code, dan kun je deze aan de leerkracht van je kind vragen.

 

Lerarentekort op De Evenaar

Dennis Wiersma (Minister Primair en Voortgezet Onderwijs): ,,Leraren, leerlingen en ouders merken dagelijks hoe sluipenderwijs het lerarentekort de klas, de school en de toekomst van leerlingen ontwricht. We hebben dan ook de luxe niet om taboes op te werpen, ook over gevoelige thema’s moeten we het snel met elkaar hebben. Het klassieke plaatje van een vaste leraar voor de klas is op veel plekken al niet meer haalbaar. Steeds vaker moeten groepen een dag thuis blijven of les krijgen van een onderwijsassistent. Ik begrijp heel goed dat veel ouders zich zorgen maken of hun kinderen nog wel goed les krijgen. Juist om goed onderwijs te blijven bieden, moeten we creatief zijn en kijken hoe we goed onderwijs blijven garanderen. Daar moeten we met elkaar nog harder voor aan de bak.”

 

Zoals we in de Even-Aardigheden van 1 september hebben gemeld, kampen alle scholen met een groot tot zeer groot lerarentekort. Dit is ook zo op De Evenaar. Op het moment dat een leraar ziek is, kunnen we nauwelijks een beroep doen op invallers. We zullen de vervanging meestal binnen het team moeten oplossen.

 

Tijdens de studiedag vorige week, hebben collega's in groepen nagedacht over wat het beste is voor de kinderen en wat haalbaar is binnen het team bij afwezigheid van een leraar. Hier zijn verschillende plannen voor bedacht. De keuzes zijn gemaakt in school- en groepsbelang, en helaas voor individuele kinderen en leraren soms minder prettig.

 

Gedacht wordt aan de inzet van vervangers via Qrabbl, leraren die extra komen werken en het opsplitsen van groepen. Maar aan enkele van deze opties zit een grens. Parttime leraren, hebben bewust gekozen voor deze parttime baan en hebben vaak niet de ruimte om dit (langdurig) uit te breiden.

 

Mocht er niemand beschikbaar zijn, zullen bij kortdurende ziekte groepen verdeeld worden over overige groepen. Een andere optie is dat leraren instructies geven in meerdere groepen terwijl de onderwijsassistent of een student het zelfstandig werken begeleid. In uitzonderlijke gevallen zullen groepen naar huis gestuurd worden. Dit is altijd onze laatste keus en wij communiceren dit zo tijdig mogelijk. 

 

Bij langdurige vervanging is er een reële kans dat er iets wijzigt in de formatie. Dit betekent bijvoorbeeld dat er van 4 kleine groepen, 3 grotere nieuwe groepen samengesteld zullen worden. Dit is één van de opties voor bijvoorbeeld het zwangerschapsverlof van juf Kelly. Waar we nu 2 groepen 7 en 2 groepen 8 hebben, zouden we bijvoorbeeld een groep 7, 7/8 en 8 kunnen formeren. Natuurlijk informeren we groepen die het betreft hier tijdig over wanneer dit daadwerkelijk aan de orde is.

 

Voor stabiliteit in onze organisatie zijn we op zoek naar leraren die graag op de Evenaar of binnen SAAM* komen werken. Misschien kennen jullie wel iemand die interesse heeft of hebben jullie zelf bevoegdheid om les te geven in het primair onderwijs. We horen het graag!

 

 

Thema-avonden

Afgelopen maandag was de eerste thema-avond van dit schooljaar gericht op het leesonderwijs in de groepen 2 en 3. Wat fijn dat er zoveel ouders zijn gekomen, daar doen we het voor. Samen maken we mooi onderwijs voor onze kinderen!

 

De volgende thema-avonden staan nog gepland dit schooljaar:

  • 24 november - thema-avond voortgezet onderwijs voor de ouders uit groep 7 en 8
  • 24 januari - thema-avond gamen 
  • 12 april - thema-avond grenzen stellen
  • 6 juni - thema-avond zicht op ontwikkeling

Zet ze alvast in de agenda. Wij hopen jullie te mogen verwelkomen.

Opendag

Je eigen weg.

Klaar voor de toekomst!

 

Op vrijdag 7 oktober hebben wij weer een opendag. Nieuwe ouders zijn welkom tussen 8.30 en 12.00 uur. 

Ken je dus iemand met een zoon of dochter die volgend schooljaar 4 jaar wordt, laat hen dan weten dat ze volgende week vrijblijvend binnen kunnen lopen. Wij laten hen graag vol trots onze mooie school zien.

 

 

Kinderboekenweek

GI-GA-GROEN!

 

Van 3 oktober tot en met 20 oktober vieren we de Kinderboekenweek! Het thema dit jaar is GI-GA-GROEN! Alle kinderen mogen op 3 oktober verkleed als dier of iets anders wat met Gi-ga-groen te maken heeft naar school komen.

 

Op donderdag 20 oktober is er een tentoonstelling op De Evenaar! Alle ouders, opa’s, oma’s etc. zijn welkom tussen 15.30 en 16.30 uur om te komen kijken. In alle klassen zullen de werkjes die gemaakt zijn tijdens de Kinderboekenweek tentoongesteld worden en daarnaast is er een super leuke speurtocht uitgezet voor de kinderen.

 

Tot dan!

gigagroen

 

Lampionnenoptocht

lampion

De OuderVereniging gaat er dit jaar voor zorgen dat de kinderen van De Evenaar mee kunnen doen aan de lampionnenoptocht met wijkstichting De Stolp. Deze optocht is op donderdag 10 november van ca. 18.00 uur tot ca. 19.30 uur.

Verdere informatie over deelname en inschijving bij leden van de OR, lezen jullie in de volgende Even-Aardigheden welke verschijnt op 13 oktober. 

Centrum Jeugd en Gezin

ow

Webinar Ons Welzijn: Positief opvoeden, hoe dan?

Op een positieve manier opvoeden, dat wil toch iedereen? Maar hoe doe je dat dan? Welke vaardigheden en tools heb je als opvoeder nodig om positief te kunnen opvoeden? Wat zijn hiervoor de super tips & tops? En wat kun je beter niet doen? Jij bepaalt zelf wat voor jouw gezin belangrijke normen en waarden zijn. Ons Welzijn organiseert op 5 oktober om 20:00 een gratis online webinar met ideeën en opvoedstrategieeën waaruit je kunt kiezen. Via deze link kun je je hiervoor inschrijven:

Positief opvoeden, hoe dan? (webinargeek.com)

 

Webinar Ons Welzijn: Alle ballen in de lucht: Hoe dan?!

Op donderdag 6 oktober om 20:00 organiseert Ons Welzijn een online webinar voor ouders die het gevoel hebben 100 dingen tegelijk te moeten doen. Timemanagementcoach Leonie Labrie deelt praktische tips en adviezen, zodat je exact weet hoe je afrekent met dat gevoel. Via deze link kun je je hiervoor inschrijven. Alle ballen in de lucht: Hoe dan?! (webinargeek.com)

Kinderboekenweek - Actie Boekhandel Derijks

Tijdens de Kinderboekenweek is er weer een mooie actie bij de Boekhandel Derijks. Als jullie tijdens de Kinderboekenweek een kinderboek kopen om het lezen te stimuleren en het leesplezier te vergroten, krijgen wij als school een mooie korting!

Het bonnetje van het boek mag je inleveren bij Meneer Bjorn. Alle bonnetjes worden opgeteld en van het totale bedrag krijgen wij een bepaald percentage om te besteden bij Boekhandel Derijks.

Hopelijk doen jullie allemaal mee! Kinderen blij, school blij --> een mooie win-win-situatie!

Bibliotheek - activiteiten Kinderboekenweek

Gedurende de Kinderboekenweek zijn er in de bibliotheek van Oss allerlei activiteiten georganiseerd waar de kinderen aan deel kunnen nemen. Zie bijlage.

Oss Schakelt Door

osd

Gemeente Oss heeft iedere maand een ander thema waarmee inwoners worden geinfomeerd en geïnspireerd over energiebesparing.

Vaak richten zij zich op volwassenen, maar kinderen kunnen natuurlijk net zo goed een grote rol hebben in het besparen van energie. 

Daarom is er deze maand de Junior Energiecoach. Een spel van vijf weken voor gezinnen met kinderen tussen 7 en 12. Gezinnen doen gratis mee en maken kans op leuke prijzen. Naast de winst van de energiebesparing natuurlijk!  Aanmelden kan tot 2 oktober.

 

Voor verdere informatie, zie de bijlage.