Inloggen
Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders Het communicatieplatform voor scholen, leerlingen en ouders
preview
Even-Aardigheden 2

Inline image

EVEN-AARDIGHEDEN 

 

Inhoud

  • Agenda
  • Evenaarnieuws
    • COVID19 blijft ons onderwijs beïnvloeden 
    • Afspraken rondom aanpak coronavirus op De Evenaar
    • Dalton
    • Kinderboekenweek
    • Boekpromotie en spreekbeurten
    • Sociaal Emotionele Ontwikkeling
    • SchouderCom
    • Gruitenbeleid
    • Denksleutels / onderzoekers
    • Verlof / Leerplicht
    • Werkgroep verkeer
    • Gezocht
    • Open dag
    • Sociale Media
  • Nieuws van buiten
    • Derijks - Gratis boeken voor de schoolbieb
    • CoderDojo

Agenda

Vrijdag             25 sep   Open dag (alleen op afspraak)

Maandag         28 sep   Start KinderBoekenWeek

Woensdag       30 sep   Schoolkmap groepen 8

Donderdag      01 okt    Schoolkamp groepen 8

Donderdag      01 okt    Even-Aardigheden 3

Vrijdag             02 okt    Schoolkamp groepen 8


Evenaarnieuws

 

COVID19 blijft ons onderwijs beïnvloeden

Zoals iedereen dagelijks ervaart, blijven de maatregelen vanuit het RIVM in verband met corona nog steeds van kracht, of worden zelfs aangescherpt. Dit is behoorlijk voelbaar in het aantal ziekmeldingen zowel onder kinderen als leraren. Omdat we de herfst in gaan, verwachten wij dat dit de komende periode zeker niet beter zal worden maar zelfs voor grotere uitdagingen gaat zorgen.


Een kind dat niet naar school kan komen vanwege de RIVM maatregelen (neusverkoudheid, niezen, keelpijn en/of koorts) is wel verplicht om onderwijs te blijven volgen. Op het moment dat een kind om deze reden ziekgemeld wordt, zal de leraar contact opnemen om afspraken te maken hoe dit te realiseren is.

In de bijlage is nogmaals de beslisboom van het RIVM bijgesloten. Met behulp van de beslisboom is het maken van de beslissing of een kind wel of niet naar school kan, eenvoudiger gemaakt.

 

Een leraar die thuis is vanwege de RIVM maatregelen, kan vaak wel onderwijs blijven geven, maar mag dit niet in de klas doen. Hoe we hier vorm aan gaan geven wordt op dit moment vastgelegd in een protocol. Het protocol zal zo spoedig mogelijk met jullie gedeeld worden.

Het is in de komende weken bijvoorbeeld denkbaar, dat je voor 7.45 uur een bericht ontvangt via SchouderCom, met de melding dat er voor de klas van je kind die dag geen leraar beschikbaar is en de kinderen thuis moeten blijven (met of zonder thuisonderwijs). We zijn er ons zeer van bewust dat dit voor ouders een erg lastig bericht kan zijn. Daarom vragen wij jullie alvast na te denken over hoe je daar op zo'n moment op kan anticiperen.

 

Gelukkig krijgt onderwijspersoneel in het primair onderwijs voorrang bij coronatesten. De afwezigheid zal hiermee aanzienlijk beperkt worden.

 

Afspraken rondom aanpak coronavirus op De Evenaar

Op 20 augustus hebben we via de Even-Aardigheden een document met jullie gedeeld met de maatregelen die genomen zijn rondom de aanpak van het coronavirus op De Evenaar

Eén van de regelementen willen we hier graag nog een keer herhalen.

 

Ouders zijn weer welkom op het plein en zorgen zelf voor 1,5 m afstand onderling. Wij gaan er vanuit dat wanneer kinderen zelfstandig naar de klassen kunnen lopen, ouders het schoolplein niet betreden. Ook verwachten wij dat er maximaal 1 volwassene per gezin meeloopt om drukte te vermijden. Het is belangrijk om zo kort mogelijk op het plein aanwezig te zijn en bij brengen en halen meteen door te lopen. Alle  leraren staan bij de buitendeur van hun groep en zullen de kinderen ontvangen en uitzwaaien.

 

We zien steeds vaker toch 2 ouders/verzorgers per kind en ook voor de ramen van de klassen staan ouders soms een behoorlijke tijd voordat ze afscheid nemen. Wij begrijpen dat het erg fijn is om wat mee te krijgen van wat er in de klassen gebeurt, maar het is helaas echt nog niet de bedoeling dat we hier 'opstopping' krijgen. Ook wanneer een jonger broertje of zusje wordt opgehaald van het kinderdagverblijf, is het niet de bedoeling om op het schoolplein te wachten tot ook de school uit is als dit langer dan een kwartier duurt.

Wij hopen op jullie begrip.

 

Dalton

Wist je dat………

Het daltononderwijs tussen 1904 en 1921 ontwikkeld is door de Amerikaanse lerares Helen Parkhurst (1887-1973)? 

Van 1904 tot 1905 was Parkhurst juf op een eenmansschool in Waterville, een gehucht op het platteland. Ze was nog maar achttien jaar en kwam net van de middelbare school. Ze had geen enkele ervaring en moest nog naar de lerarenopleiding. In die tijd mocht je al als leraar voor de klas staan, als je een diploma had van de middelbare school.

De leerlingen hoefden van juf Parkhurst niet de hele dag stil te zitten en te luisteren. Ze mochten zelf aan het werk, samenwerken en ze mochten zelf hun werk plannen en in eigen tempo werken. Dat was totaal iets anders dan het frontaal klassikale onderwijs dat gebruikelijk was destijds.
helen
Dalton is no method,   
no system,
Dalton is an influence.’
Helen Parkhurst

 

 

Kinderboekenweek

Op woensdag 30 september start de kinderboekenweek met het thema; En toen?

Wij starten echter al een paar daagjes eerder ivm het schoolkamp van groep 8.

Op maandag 28 september mogen de kinderen die het leuk vinden verkleed naar school komen als hun favoriete boekpersonage. Dan kunnen we kijken of we kunnen raden uit welk boek ze komen. 

 

In deze periode houden we de voorleeswestrijd voor groep 7 en 8 en mogen er kinderen voor gaan lezen bij het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal.

Helaas kunnen we dit jaar geen grote schoolafsluiting organiseren voor alle ouders ivm het coronavirus maar in de klassen besteden we veel aandacht aan lezen en het onderwerp En toen? 

 

Communicatietoolkit Kinderboekenweek 2020 | Probiblio

 

Boekpromotie en spreekbeurten

Tijdens de eerste studiedag van het schooljaar hebben we nieuwe afspraken gemaakt omtrent het houden van een boekbespreking en een spreekbeurt. Hieronder de nieuwe afspraken voor jullie op een rijtje.

 

Boekpromotie:
- De boekbespreking heet voortaan een boekpromotie. Het doel van de boekpromotie is om kinderen te motiveren voor lezen; leesmotivatie! Door boeken te presenteren voor de klas hopen we dat andere kinderen ook enthousiast worden en het boek ook graag willen lezen. Het is slim om samen met uw kind dus een boek te kiezen dat minder bekend is onder de kinderen.
- De boekpromotie wordt niet meer beoordeeld met een cijfer. We kiezen hiervoor, omdat het doel van de boekpromotie het leren presenteren voor de klas is. De feedback wordt dan ook daarop gebaseerd. Daarnaast wordt er ook gewerkt met tips/tops vanuit de klas.
- De boekpromotie is een presentatie voor de klas. Hoe je het boek presenteert is aan de kinderen zelf. Ze kunnen ervoor kiezen een PowerPoint te maken, maar kunnen ook een poster maken, verteldoos, etc. Op school worden deze verschillende presentatiemogelijkheden besproken.

 

Spreekbeurt:
-
We hebben er als team voor gekozen om de spreekbeurt niet meer te houden in de verplichte vorm, zoals de meeste kinderen gewend zijn. We hebben hiervoor gekozen, omdat de kinderen tijdens het thematisch werken bij Blink ook al ieder thema afsluiten met een presentatie. Deze presentaties maken ze voornamelijk op school, maar kunnen ze ook thuis aan werken. De kinderen leren hierbij alleen, in tweetallen of groepjes te presenteren.

- Natuurlijk mogen kinderen die het leuk vinden om een spreekbeurt te houden over een zelfgekozen onderwerp (sport, huisdier of andere interesses) dit altijd in overleg met de leerkracht doen. Als een kind ervoor kiest om zelf een spreekbeurt te houden, dan zal deze ook alleen voorzien worden van feedback op de presentatie en inhoud. Ook zullen daarbij tips/tops gegeven worden uit de klas.

 

Sociaal Emotionele Ontwikkeling

We zijn het schooljaar goed samen gestart; het waren Gouden Weken! Fijn om in de (nieuwe) groepen weer met elkaar op school te kunnen zijn. Om zo de normen te zetten voor een prettige sociale omgang met elkaar en goede sfeer. Aankomende week hebben we op school aandacht voor de Week tegen Pesten (21-25 sept). Ons streven is een veilige leeromgeving voor elk kind waarborgen! Maakt je je zorgen over de aansluiting van je kind of pestgedrag, dan kun je contact opnemen met de leerkracht of anti-pestcoördinator Gladys Reijnen.

 

SchouderCom

Wij gebruiken SchouderCom als communicatieplatform. Het is een afgeschermde omgeving waarbij foto's en/of berichten makkelijk en veilig kunnen worden gedeeld met ouders. Ook inschrijven voor vervoer of begeleiden van een uitje zal via SchouderCom gaan.

Vanuit de BHV groep is aangegeven dat ook bij calamiteiten gebruik zal worden gemaakt van SchouderCom. Het is daarom zeer wenselijk dat telefoonnummers van ouders, eventuele zakelijke nummers of noodnummers van derden, in ieder geval zichtbaar zijn voor schoolmedewerkers. Vriendelijk verzoeken wij jullie te controleren of het ook zo is geregistreerd in SchouderCom. 

 

Gruitenbeleid 🍓🍌🥒

Daltonschool De Evenaar is een zogenaamde 'Gruitenschool'. Dat betekent dat we het eten en drinken van gezonde voeding belangrijk vinden en stimuleren. Gruiten staat voor groente en fruit eten. Een gezonde boterham is natuurlijk ook prima. Kinderen eten bij alle ochtendhappen groente of fruit en drinken bij voorkeur water. Als lunch stimuleren wij ook een gezonde maaltijd. We vinden koeken, chocolade en pakjes drinken geen goed idee. De eventuele pakjes worden leeg mee naar huis gegeven. We stimuleren het gebruik van hersluitbare bekers of flesjes i.v.m. duurzaamheid en goed zorgen voor ons milieu.

 

Denksleutels / Onderzoekers

Iedere dag leren wij. We leren wie we zijn, wat we kunnen en waar we naar toe willen. Op school staan we er elke dag voor om onze kinderen daarbij te helpen. Wij willen hen zien, ondersteunen, prikkelen en enthousiasmeren. Wij willen samengroeien om samen te groeien.
Dit doen we voor de groepen 1 t/m 8 met behulp van denksleutels en voor de groepen 6 t/m 8 ook bij de onderzoekers. Wat we dan precies doen en hoe, dat is te lezen in de bijlage.

Cynthia Homminga en Linda van Gelder (specialisten meer- en hoogbegaafdheid) leggen in een brief uit hoe zij dit aanpakken.

 

Verlof / leerplicht

In de leerplichtwet staat dat jouw kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Kinderen mogen dus nooit zomaar van school wegblijven. In een aantal gevallen is echter een uitzondering op deze regel mogelijk. Als er een bijzondere reden is waarom je vindt dat je kind niet naar school kan, moet je je aan de regels van zo'n uitzondering houden.

Verlof kan worden aangevraagd door gebruik te maken van een verlofaanvraag.
Dit formulier is altijd te downloaden via de website.

 

Werkgroep verkeer

AfgKindcentrum de Stroom - Brabants Verkeers Labelelopen schooljaar hebben we veel aandacht besteed aan de verkeersveiligheid van onze kinderen.  Hierdoor hebben we voor dat schooljaar weer het Brabants verkeersveiligheidslabel weten te behalen. Ook aankomend schooljaar gaan wij weer ons best doen om dit label te behalen. Jullie zullen regelmatig iets horen over onze verkeersactiviteiten d.m.v. blogs of in de Even-Aardigheden.

 

Gezocht

Bedankt voor het sparen van de eierdozen. Deze hebben we voorlopig weer voldoende. Nu zijn we op zoek naar schoenendozen. Mocht je deze thuis nog eentje hebben dan mag je deze inleveren bij de leerkracht van je kind. 

 

Open dag

Voor alle ouders van kinderen die in 2022 vier jaar worden, organiseren wij weer de open dag. Bel even om een afspraak in te plannen. 0412-691166. Tot 25 september.

opendag

Sociale media

Volgen jullie ons al op Twitter, Facebook en Instagram? 

Kijk jij ook graag wat vaker mee om te zien wat we doen of waar we mee bezig zijn op school? Volg ons dan en deel onze berichten.

Inline imageInline image

 

 


Nieuws van buiten

 

Derijks - Gratis boeken voor de schoolbieb!

 

derijks

 

Dit jaar is de kinderboekenweek van 30 september tot en met 11 oktober 2020. Wij willen graag het lezen van boeken stimuleren, daarom kun je tijdens de Kinderboekenweek sparen voor nieuwe boeken voor in de schoolbieb. Hoe? Door een kinderboek tijdens deze week te kopen. Gooi je kassabon daarna niet weg, maar lever hem in op school. De school kan alle bonnen weer bij Derijks inleveren en mag dan voor 20% van de totale waarde van de opgespaarde kassabonnen gratis kinderboeken komen uitzoeken!

Voorwaarden:
Ouders, kinderen en scholen kunnen tijdens de Kinderboekenweek kassabonnen verzamelen van aankopen bij Derijks.
De school verzamelt alle kassabonnen.
• De actie geldt alleen voor consumentenaankopen. Zakelijke aankopen zijn uitgesloten van de actie.
• Aankopen via libris.nl zijn uitgesloten van de actie.
• De actie geldt alleen bij aankoop van kinderboeken.
• Het maximum bonbedrag per kassabon is €150,-.
• De actie geldt niet in combinatie met andere acties.
• De school levert de verzamelde kassabonnen in bij Derijks. De medewerker van de Derijks telt de kassabonnen op en schrijft een waardebon uit t.w.v. 20% van het totaalbedrag aan kassabonnen.
• De kassabonnen kunnen worden ingeleverd door de scholen tot zaterdag 31 oktober.

Dus help je school aan een goed gevulde mediatheek door tijdens de Kinderboekenweek de kassabonnen
van de kinderboekenaankopen bij Derijks te sparen! Vraag opa, oma, tante, oom en je ouders of ze willen meedoen! Je school is er heel blij mee en jullie vast en zeker ook ;)

 

CoderDojo

Leren programmeren voor kinderen van 7-17 jaar. Dat kan bij CoderDojo.

Inschrijven kan via evenbrite, zie: https://coderdojo-oss.eventbrite.nl

 

Inline image